Skip to main content

Je bent aan de slag gegaan om een start te maken met jouw droomcarrière. Maar na een tijdje merk je dat het opbouwen van een eigen praktijk meer met zich meebrengt dan alleen inhoudelijke vaardigheden. Er wordt van je verwacht dat je eigen klanten werft, meer uit bestaande relaties haalt en voor jezelf helder krijgt welke klanten er bij je passen. Maar hoe start je hiermee? Dat leer je niet op de universiteit. Daarom geven we jou 7 tips voor het opbouwen van een eigen praktijk.

7 tips!

  1. Bepaal wat jouw personal brand is. Bedenk hoe je gezien wilt worden binnen je kantoor en hoe je ideale klant jou moet zien/ herkennen. Laat je gedrag en communicatie daar op aansluiten. We schreven hier al eerder over in de blog: Personal branding voor young professionals.
  2. Vind een coach die bij je past. Dit is vaak een natuurlijk proces, veel mentoren weten niet eens dat jij hen als jouw mentor beschouwt. Kies de mensen die jou aanspreken om raad aan te vragen of om mee te sparren over werkzaken. En kies hierin niet altijd voor de weg met de minste weerstand. Durf om hulp te vragen. Zeker als young professional helpen mensen je graag. Ook om bij een organisatie binnen te komen ;-).
  3. Creëer rust en ruimte in je hoofd. Zorg dat je regelmatig ontspant. Niet alleen in het weekend maar ook tijdens een werkdag. Loop eens een blokje om zodat je hoofd weer wat ruimte krijgt. Op deze ontspanningsmomenten ontstaan vaak de beste ideeën en zie je kansen op de markt.
  4. Maak een plan. Geen plannen hebben brengt je nergens. Je moet altijd een plan hebben. Waar ben ik goed in? Welke organisaties passen hierbij en wat wordt mijn boodschap? Zet dit op papier en heel belangrijk: hak het plan in kleine stukjes. Werk jouw eindresultaat uit in maand- en weekacties. Dat maakt het behapbaar. Maar plannen kunnen ook noodgedwongen veranderen door de invloed van anderen of de omstandigheden. Wees dus tegelijkertijd flexibel.
  5. Creëer een eigen stijl. Dit hangt samen met punt 1. Maar zorg dat je dicht bij jezelf blijft, anders houd je dit niet vol én prikken anderen er doorheen. Speel geen rol, maar wees authentiek.
  6. Durf! Het is prima om af en toe blunders te maken. Niemand mag perfectie verwachten. Je leert meer van fouten dan van successen. Dat is echt waar! En zeker als young professional heb je nog meer credits om fouten te maken dan later in je carrière.
  7. Streef naar een balans tussen werken en leven. Een gezonde balans tussen werk en privé maken een mooier mens van je. Je blijft fitter en productiever. Als jij lekker in je vel zit straalt dit uit en trekt het mensen aan die bij je passen.

Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus. Marc Lammers voormalig hockeycoach en gouden medaille winnaar olympische spelen in Peking.

Met deze 7 tips kun je direct aan de slag. Al kan ik mij voorstellen dat er ook nog vragen zijn. Vooral het uitvinden van wie je bent als professional en welke bedrijven er echt bij je passen kan soms lastig zijn. Net als het maken van goed (stappen)plan. Wil je hier een keer vrijblijvend over sparren? Dan maak ik hier graag tijd voor vrij. Succes en blijf jezelf!

groet,

Bart

bart@bluerivermarketing.nl