Skip to main content

Hoe val je op tussen alle vacatures die er zijn binnen de advocatuur? Daarvoor moet je tegenwoordig alles uit de kast halen. Maar hoe schrijf je wervende vacatureteksten? Teksten die opvallen en jouw unieke verhaal vertellen? Wij geven je 6 tips.

#1 Bepaal de unique selling points (USP’s) van jouw kantoor

Alles begint met een goed verhaal. Bij het schrijven van vacatureteksten is het van belang dat de USP’s van jouw kantoor terugkomen in de vacature. Waarom is het zo leuk om bij jullie te werken? Wat is er bijzonder aan de cultuur? Wat heb je een kandidaat te bieden? Aangezien jouw medewerkers veel tijd doorbrengen op kantoor is het van belang dat ze zich er ook echt thuis voelen en je tegemoetkomt aan hun wensen met betrekking tot de werkomgeving. Een goede vacature bevat dit verhaal. Eventueel kan je ook verwijzen naar meer info op de werken bij website van kantoor.

#2 Inventariseer de vacature grondig

Het schrijven van een goede vacaturetekst begint met een goede intake van de vacature. Maak hier echt tijd voor vrij. Met de juiste informatie schrijf je de vacature sneller, is er een helder verwachtingsmanagement en kun je gericht zoeken naar de juiste kandidaat. Daarnaast vind Google het fijn (lees noodzakelijk) dat het salaris ook genoemd wordt. Kandidaten trouwens ook. Wist je dat 78% van de kandidaten zegt minder snel te solliciteren als het salaris niet in de vacature staat? Wat moet je nog meer de revue laten passeren?

  • Functie-inhoud
  • Functie-eisen
  • Aanbod en carrièrepad
  • Teamsamenstelling
  • Unieke aspecten van de functie

#3 Bepaal voor wie je schrijft maar behoud je eigen stijl

Iedere doelgroep is op zoek naar bepaalde aspecten binnen een baan. Door je in de doelgroep en hun behoeften te verplaatsen kun je sneller connectie maken. Een advocaat stagiaire zit in een andere levensfase dan een ervaren advocaat. Dit vraagt om een andere inhoud, maar ook om een andere toon en woordkeuze. Blijf wel dicht bij jezelf. Schrijf niet ‘onwijs’ populair als er een klassieke cultuur heerst op kantoor. Misschien vind je dan wel kandidaten, maar dan is er een kans dat ze na een eerste kennismaking afhaken.

Lees ook: Goede arbeidsmarktcommunicatie maakt het verschil

#4 Overtuig door de juiste opbouw

Zorg dat een vacature niet een opsomming is van taken en eisen. Je moet een kandidaat verleiden dus laat je dan ook van je beste kant zien. Wat zijn de USP’s van kantoor en wat maakt het team leuk? Vertel eens over wat een kandidaat van jou mag verwachten of wat je hoopt dat ze komen brengen. Door alleen maar over de functie te vertellen haken veel potentiële kandidaten af. Kort gezegd: een advocaat medewerker omgevingsrecht weet wel wat hij of zij allemaal moet doen. Maar nog niet in welke omgeving, met wie en onder welke voorwaarden.

#5 Vermijd clichés in je vacatureteksten

De grootste ergernis in vacatureteksten zijn de clichés: gedreven, flexibel, creatief en als topdieptepunt: gemotiveerd. Alsof er kantoren zijn die op zoek zijn naar ongemotiveerde medewerkers. Zorg dat je woorden kiest die de lading dekken en leg in de tekst ook uit wat je met de woorden bedoelt. Flexibel is voor een gymleraar anders dan voor een secretaresse!

#6 Zorg voor een goede afsluiting

Het is belangrijk dat je een goede kandidaat niet op het einde kwijtraakt. Zorg dus voor een wervende afsluiting en geef aan waarom men zeker contact op moet nemen. Overweeg ook een sluitingsdatum op te nemen, dat creëert urgentie. En heel belangrijk: maak het leggen van contact laagdrempelig. Zorg dat ze niet hun cv, cijferlijsten en overige bijlage(n) moeten uploaden voordat ze verder mogen. Ter indicatie: binnen de IT is het al heel normaal dat een kandidaat een appje aan de recruiter of manager mag sturen om het eerste contact te leggen.

Ik hoop dat je met deze tips inspiratie hebt gekregen om ook meer uit je vacatureteksten te halen. Wil je dat wij eens meekijken of wil je de teksten door ons laten schrijven? Iets dat we voor veel kantoren mogen doen. Laat het dan weten. Stuur gewoon een appje naar 06 516 235 02 ;-). Daar maken we graag tijd voor vrij.

Groet,

Bart

bart@bluerivermarketing.nl